73. EGE Toplantısı

73. EGE Toplantısı

1513
PAYLAŞ

Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuk olduğu 73. Ege Toplantısı, SwissOtel Büyük Efes’de yapıldı. Başkan Kocaoğlu, hem gündemi değerlendirdiği hemde EGİAD üyelerinin sorularını yanıtladığı toplantıda hem kendisi hem de kentle ilgili pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu geceye damgasını vuran sözleri ise siyasete bundan sonraki hedefiyle ilgili soruya verdiği ve 2019 yerel seçimlerinde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı olup olmayacağıyla ilgili yanıtlarıyla verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuk edildiği toplantıya, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

BAŞKAN KAYA’DAN TERÖRDE İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Toplantının Açılışını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya, konuşmasına şehitlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Kaya, “Terörün, ister Avrupa’nın kalbinde olsun, ister Ortadoğu’da olsun nerede can alırsa alsın, aynı duyarlılıkla ve sıfır toleransla karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyanın belli bölgelerinde kanıksanan ve normal sayılan terör olayları, aynı hassasiyetle karşılanmaz ise yeryüzünün her bölgesine yayılması kaçınılmazdır. Bu sebeple devletlerarası işbirliğinin önemini bir kez daha vurgulamak isteriz” dedi.

İzmir’in merhum Ahmet Piriştina ile başlayan değişimin Aziz Kocaoğlu ile birlikte hız kazandığına dikkat çeken Başkan Kaya, İzmir Fuar Merkezi, Sasalı Doğal Yaşam Parkı gibi projelerden bahsederek, ekonomiye katkı sağlandığını ifade etti.

“EGİAD OLARAK PROJELERİMİZİ PAYLAŞTIK”

EGİAD olarak hazırladıkları projeleri kurumlarla paylaştıklarına da işaret eden Başkan Seda Kaya, “Kordon, Kültürpark ve Kemeraltı raporları gibi çalışmalarla bu değerlerimizin daha da geliştirilmesi yönünde mütevazi bakış açılarımızı, öneri ve görüşlerimizi ilgili mercilere sunmaya çalışıyoruz. Kısa süre önce lise ve üniversite öğrencileri arasında düzenlediğimiz ve halen devam eden bir yarışma ile Kemeraltı’nın yeniden canlandırılması, cazibe merkezi haline gelmesi için yapılması gerekenleri genç beyinlerin ürettiği projelerle ortaya koyacağız” diye konuştu.

İzmir’in bugün yerel yönetimi, üniversiteleri, mesleki ve sivil toplum kuruluşları ile yeni kavramların hemen hepsini Türkiye’deki birçok kentten daha önce gündemine aldığını ve bu anlamda önemli adımlar atıldığını kaydeden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesini imzalayan öncü kentlerden biri olarak 2020 yılına kadar kentin karbon salımını yüzde  20 azaltacak önlemleri içeren Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’nı hazırlayarak çevreci vizyonunu ortaya koymaktadır.  Aynı şekilde bir ülkenin veya şehrin popüler kültürdeki ve sosyal medyadaki varlığı da bu imaja değer katmaktadır.  Bu vesileyle başkanımıza EGİAD olarak bir özel teşekkürümüzü de huzurlarınızda tekrarlamak isterim.”

“MERKEZİ HÜKÜMETE EN FAZLA DESTEK OLAN KENTİZ”

İzmir’in bütün kaynaklarıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “İzmir başkasından destek almadan kalkınabilecek, kendi göbeğini kendisi kesebilecek ender kentlerden bir tanesi ve biz bunu başarıyoruz. Bir dönem geçmişti ve İzmir sıkıntılı dönem yaşamıştı. İzmir 2010 yılından itibaren hangi kriterden bakarsanız bakın Türkiye ortalamasının çok üstünde büyüyor. Dünyada en hızlı büyüyen kentler arasında hep ilk 6’da geziyoruz. Bir de merkezi hükümete verdiğimiz vergideki artışa baktığımızda kentin büyüdüğünün en önemli göstergesidir. Bu yıl hem Kocaeli’yi hem Ankara’yı geride bıraktık. İstanbul’dan sonra Türkiye’de en fazla vergi veren ve merkezi hükümete destek olan bir kentiz.”

Siyasiler ve iş adamlarının zaman zaman İzmir’i başka kentlerle kıyasladığını ancak bütün Ege illerinin verdiği vergide merkezi hükümete katkılarının bile İzmir’in yaklaşık beşte biri kadar olduğunu da savundu.

“KATI ATIK TESİSİ ÇÖPE GİTTİ”

Başkan Kocaoğlu 3 yıl içinde İzmir’de arıtması olmayan ilçe ve belde kalmayacağını ifade ederken, katı atık tesisinin ise bir türlü yapılamadığını ifade etti. Başkan Kocaoğlu, “Katı atık tesisi ile krizle karşı karşıyayız. Yamanlar’da önümüz kesilmiş durumda ve 2019 yılına kadar bugün başlasak bile süreç 4-5 yıl alıyor. Yamanlar’da bu süreçlerin hepsi bitmişti, o da çöpe gitti. Orman ve Su İşler Bakanlığı vermemekte kararlı. Menderes’te ön ÇED alma hazırlıkları yapıyorduk. ‘Burası için uğraşmayı belediye başkanı istemiyor’ diye reddettiler. Katı atık bertaraf tesisini yapamadan 2019 yılını bulacağız gibi görünüyor. Bu tabi çok acı, ne yaparız bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

ALSANCAK LİMANI İÇİN 30 SENELİK KONUŞTU

Başkan Kocaoğlu, Kemeraltı Çarşısı’ndaki iş yerlerinin mutlaka ayağa kalkması gerektiğini belirterek, onlar için de çalışmalar yaptıklarını ifade etti.  Alsancak Limanı’nın konteyner limanı olması gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, “30 senelik konuşuyorum, 30 sene sonrasını bilmem. 30 sene sonra Alsancak Limanı’nın konteyner limanı olmasının ekmek, su kadar önemi vardır. İzmir limanı derinleştirilerek üçüncü nesil gemilere açılmalı. Çandarlı limanı yapılmalıdır, Ege’nin en büyük limanı olacaktır” dedi.

“TRAMVAY METRO GİBİ GECİKMESİN”

EGİAD Danışma Kurulu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da dünya genelinde yaşanan terör olaylarını işaret ederek, terörün çözümünün küresel olduğuna dikkat çekti. Yorgancılar, Başkan Kocaoğlu’na İzmir’in tramvay projesi ve fuarlar konusunda çağrıda bulunarak, “Tramvay ile ilgili her ilde yeni bir alt yapı nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Bunlar doğal. Tramvayın kısa sürede bitmesiyle ilgili çalışmalarınızı biliyoruz. Ama bizim sizden isteğimiz, metroda olduğu gibi gecikmenin olmamasıdır. Bu bizim için çok önemli. Öte yandan İzmir Fuarcılıkta, Fuar İzmir ile birlikte önemli adımlar attı. Meslek kuruluşlarımız özellikle son olarak gerçekleşen mermer fuarından son derece memnun. Eğer ülkede yaşanan olaylar olmasaydı fuarlar çok daha iyi olabilirdi. Bu fuarlar artık marka oldu. Geri dönüşümler son derece önemli. Kentte yılda en az 30 fuar yapmak öncelikli görevimiz olmalı. Bu konuda biz de elimizden gelenini  yapmaya hazırız” diye konuştu.