Akıllı Üretim Çağı: Sanayi 4.0

Akıllı Üretim Çağı: Sanayi 4.0

3013
PAYLAŞ

Dördüncü Sanayi Devrimine Hazır Mıyız?

Almanya ve Amerika öncülüğünde başlayan Sanayi 4.0 ya da bir başka deyişle 4. Sanayi Devrimi, ekonomi tarihinde yeni bir sayfa açtı. Dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkarak geleceğin akıllı üretim ekonomisini doğuran Sanayi 4.0, geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler için en büyük gereklilik halini aldı. Yenilikleri yakından takip eden EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği ise, yeni sanayi devrimini, dönüşümünü, geleceğe etkisini, masaya yatırarak tartışmaya açtı. Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy’un konuşmacı olarak katıldığı “Yeni Endüstri Devrimine Hazır Mısınız? Sanayide Değişim 4.0” başlıklı toplantıya, EGİAD’lı genç işadamları yoğun ilgi gösterdi.
Global bir değişim sürecinden geçildiği şu günlerde, herkesin tartıştığı konu olan Sanayi 4.0’ı EGİAD da tüm yönleriyle değerlendirmeye aldı. Her gün daha fazla kişi tarafından tartışılan bu devrim, Dünya ile rekabette Türkiye için de hayati bir önem taşımaya başladı. İşte bu noktadan hareketle işin uzmanlarıyla biraraya gelen genç işadamları geleceğin yapı taşlarını tartıştı ve atılması gereken adımları görüştü.

İlter: “Sanayi 4.0 İçin Farkındalık Yaratmak İstiyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Buğra İlter yaptı. 2018 yılında sanayide 2,3 milyon ünite robot kullanılmasının beklendiğini, 2020 yılında ise yaklaşık 50 milyar cihazın birbiriyle iletişim halinde olacağının tahmin edildiğini belirten İlter, akıllı üretim sistemlerinin kullanılmasıyla oluşturulan ekosistemdeki ağın, gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yarısını kontrol edebileceğine dikkat çekti. Endüstri 4.0’a bakış açılarını ve planlanan çalışmaları değerlendiren İlter, EGİAD olarak Sanayi 4.0’a ilişkin özel sektör tarafındaki farkındalığı artırmayı ve üye firmaların uyum sürecini kolaylaştırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Sanayi 4.0 Gelişim İçin Fırsattır

Sanayi 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi gibi başlıklarla anılan dijital değişim sürecinin sadece endüstriye yönelik değil, tüm hayatı kapsayan bir dijitalleşmeyi öne çıkardığını vurgulayan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Türkiye’nin gerek sanayisi, iş gücü gerekse sivil toplum örgütleri ve resmi kurumlarıyla bu değişime hazırlıklı olması gerektiğine dikkat çekti. İlter, “Bu değişimden faydalanabilirsek tarihi bir fırsatı yakalamış olacağız ancak değerlendiremezsek çok şey kaybedeceğiz. Bu nedenle sürecin çok iyi takip edilerek dijital değişim sürecindeki tarafların hazırlanması, özel ve kamu sektörü işbirliğinde etkin bir planlama yapılması gerekmekte. Şirketlerin geleceğini güvence altına almak için zihnimizin gelişime ve dönüşüme açık olması şart. Endüstri 4.0 ile oluşacak ekonomi ve yaratılacak rekabet avantajı sayesinde, sanayi üretiminde yaklaşık yüzde 3’lük bir artış beklenmekte. Endüstri 4.0 teknolojilerinin üretim sürecine dâhil edilmesi için önümüzdeki 10 yılda, üreticilerin gelirlerinin yaklaşık yüzde 1 ila 1,5’una karşılık gelen kısmını bu yatırıma aktarması gerekmekte. Endüstri 4.0 Devrimi ile sanayinin sorunlu veya çözüm getirilmesi gereken üretimlerinin ya da planlanandan az veya çok üretimlerinin, stok israflarının ortadan kaldırılması hedeflemekte. dedi.
Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy ise, yeni sanayi devrimi ile ülke ekonomisinin yüzde 5 ila 8 arasında büyüyebileceğine dikkat çekerek, Endüstri 4.0’ın hem ülkeye hem de üretim sektörüne önemli bir büyüme getireceğinin altını çizdi.

Ersoy, “Günümüz tüketim kültürü, kişiye özgü hazırlanmış ürünleri el üstünde tutuyor. Aynı üretim bandından, kişiselleştirilmiş ürünleri aynı hızda çıkarmayı sağlayacak, dijitalleştirilmiş ve kompleks iş süreçleri Endüstri 4.0’ın en önemli yenilikleri olarak sivriliyor. Son olarak bu dijital dönüşüm üretim tesislerine müthiş bir verimlilik getiriyor. Endüstri 4.0 ile fabrikalar tümüyle dijitalleştiğinde hem maliyetler düşecek hem de insana bağlı hatalar ortadan kaldırılarak çok daha etkin üretim süreçleri elde edilecek. Diğer sanayi devrimlerinde nasıl istihdam arttıysa bu yeni devrim sanılanın aksine işsizliğe yol açmayacak tam tersine artan üretimle yeni meslekler ortaya çıkacak ve yeni iş alanları açılacaktır” dedi.

Ersoy: “Türkiye Sanayi 4.0’ın Gerisinde Kalmamalı”

Türkiye’nin çağın gerisinde kalmaması gerektiğine dikkat çeken Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, Türkiye’nin bundan önceki sanayi devrimlerini ne yazık ki zamanında yakalayamadığına dikkat çekerek, “Buna karşın, Endüstri 4.0 için oldukça avantajlı bir konumda bulunuyoruz. Kavramın Almanya’da ortaya atıldığı günden bugüne dört yıl geçmiş olmasına karşın çok hızlı davranarak önemli aşamalar kaydettik. Türkiye’deki fabrikaların çoğunluğu, süreçlerindeki otomasyon kullanımına bağlı olarak Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında bir yerde konumlanıyor. En kısa sürede kas gücünden beyin gücüne geçiş yapmak zorundayız. Otomotiv, ilaç, savunma ve havacılık gibi sektörlerde ise Endüstri 4.0’a geçişin çoktan başladığını söyleyebiliriz. Almanya örneğinden gidecek olursak, Endüstri 4.0’a yaptıkları yatırımlarla 30 milyar Euro iş hacmine denk gelecek şekilde yüzde 3 oranında bir büyüme öngörülüyor. Bu sistemi Türkiye’de oturtabilirsek büyümeyi yüzde 5 ila yüzde 8 arası bir oranda yakalamamız mümkün. Elimizdeki en güncel verilere göre, Türkiye büyümesinin dörtte birini sanayiye borçluyuz. Biz Endüstri 4.0 ile sanayideki büyümeyi iki ya da üç katına çıkarabilirsek, ekonominin geri kalanı durağan işlese bile Türkiye yüzde 6’yı aşan bir büyüme elde edecektir” diye konuştu.