İş Dünyasında İngiliz Rüzgarı

İş Dünyasında İngiliz Rüzgarı

1930
PAYLAŞ

Türkiye ile arasındaki ticaret hacmi on dört milyar dolara ulaşan ve ülkemizdeki yatırımları da altı buçuk milyar doları bulan dünyanın en büyük ekonomilerinin başında gelen İngiltere, Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek amacı ile Ticaret Ateşeliği ve İngiltere Ticaret ve Yatırım Ofisi heyetinin katımıyla Ege Genç İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi. EGİAD ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, her iki ülke arasındaki ortaklıkların desteklenmesi, yatırım pazarındaki payın arttırılması amacıyla kurumlar arasındaki tecrübe, bilgi ve iletişim ağının güçlendirilmesi gereğine değinildi. Avrupa’nın doğusunda istikrarı stabil tutmakta önemli bir yeri olduğu ifade edilen Türkiye’nin güçlü ekonomisiyle İngiltere’nin en büyük partnerleri arasında yer aldığı da ifade edildi.

EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu tarafından düzenlenen, “İngiltere’de Yatırım ve Girişimcilik” başlıklı toplantıya, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Yönetim Kurulu, EGİAD Uluslararası İlişkiler Komisyonu Üyeleri, genç işadamları, İngiltere Melek Akademi – İş Melekleri Kurucusu Sarah Turner, UKTI – İngiltere Ticaret ve Yatırım Ofisi Türkiye Yatırım Bölüm Başkanı Sernur Tatari, UKTI yatırım danışmanlarından Simla Çınar, JMB Partnership İş Geliştirme Ajansı Genel Müdürü James Blakemore, Fitzgerald Hukuk Bürosu Müdürü Tim Atkins katıldı.

İngiltere’de Dünya Markası Türk Firmaları Olmalı

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, İngiltere’nin, Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, İngiltere’nin Türkiye ile ticaretini geliştirme isteğinin de büyük olduğuna değindi.
İngilizlerin, Türkiye’nin bölgedeki ticari potansiyeli ile gelecekte önünün açık olduğunun farkına vardığını da belirten Kaya,
”Türkiye, 75 milyonluk nüfusu, güçlü tarihi dokusu, jeopolitik konumu, demokrasisiyle büyük önem taşımakta. Hem Avrupa’nın en doğusunda, hem de Asya ile Avrupa’yı bağlayan en önemli jeopolitik konumda. Bölgedeki diğer ülkeler için de rol model.
Ayrıca Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerle olan yakın ilişkilerini yan yana koyduğunuzda İngiltere’nin Türkiye ile iş yapma nedenleri daha da artmakta. Ticari ilişkilerin geliştirilmek istenmesi iki ülke için de bir artı. Bu nedenle ticaret hacmini daha ileriye taşımak için birlikte çalışmalar yürütülmesi iş dünyası için büyük önem taşımakta. Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi İngiltere ile ortak işbirlikleri hem üyelerimizin ticaret hacmine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. 2013 itibariyle Türkiye-İngiltere arasındaki ticaret hacminin on dört milyar dolara, İngiltere’nin Türkiye’deki yatırımlarının da altı buçuk milyar dolara ulaştığını biliyoruz. Ortak çıkarlara sahip iki ülke arasındaki işbirliğinin iş dünyasının değerli katkılarıyla daha da artacağına inanıyoruz. Türkiye’de büyük İngiliz markaları var. Halihazırda TESCO ve HSBC Bank gibi dünya devi şirketler ülkemizde aktif olarak bulunmakta. Biz de İngiltere’de dev yatırımlara ve ortaklıklara sıcak bakmalıyız. Türkiye’nin de dünya devleri arasına girmiş, İngiltere’de kökleşmiş şirketleri muhakkak olmalı” dedi.

UKTI, Her Yıl 750 Yabancı Yatırım Projesine Ön Ayak Olmakta

UKTI – İngiltere Ticaret ve Yatırım Ofisi Türkiye Yatırım Bölüm Başkanı Sernur Tatari ise, Türkiye ekonomisinin Avrupa’ya göre daha istikrarlı olmasının İngiltere için büyük önem taşıdığını belirterek, “Şirketlerin ufuklarını genişletmeleri ve uluslararası fırsatlar aramaları ülkeler arasındaki başarıyı arttıracaktır. Bu bağlamda Türk şirketlerinin global işlere başlama ve markalarını global pazara taşıma konusunda taleplerinin artması da dikkati çekici. İngiltere’de yatırım yapmak, global arenada yer almak, Avrupa ve ABD pazarlarına açılmak için anlamlı bir farklılık sağlamakta. Ekonomik istikrar ve mali sorumluluk başarılı bir yatırım için zorunlu koşullardır ve İngiltere, bütün büyük Avrupa ülkeleri içerisinde en açık, en işe odaklı ekonomilerden birine sahiptir. Ayrıca en esnek emek piyasalarından biridir. UKTI, yatırım çekmek için oluşturduğu anlayışın bir bütün olarak ulaştırılmasında merkezi bir rol üstlenmekte, her yıl ülke ekonomisine yarar sağlayacak ve yüksek kalitede 750 yabancı yatırım projesine ön ayak olmaktadır.
Bunu yaparken de yeni fikirler ve çalışma yöntemleri kullanmakta ve ayrıca değerli bilgilerden ve teknolojilerden yararlanmaktadır. Bu yaklaşım İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaretin 2015 yılı itibariyle iki katına çıkarılması hedefimize ulaşmamızı da sağlayacaktır” dedi.