ESİAD ve EGİAD “Biz başlıyoruz” dedi Endüstri 4.0 için EGİAD ve ESİAD...

ESİAD ve EGİAD “Biz başlıyoruz” dedi Endüstri 4.0 için EGİAD ve ESİAD harekete geçti Akıllı Üretim Çağı Sanayi 4.0 Değerlendirildi

3050
PAYLAŞ

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) işbirliği ile 23 Kasım 2017 Perşembe günü Swissotel Büyük Efes’te “Biz Başlıyoruz” temasıyla “Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi” düzenlendi. Organizasyona alanında lider şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı. Zirve’de Türkiye’nin, Yeni Sanayi Devrimi’ni kaçırmaması gerektiği, 16 yeni mesleğin 2020 yılında devreye gireceği ve yakın gelecekte 40 milyar nesnenin internete bağlı olacağı vurgulandı.

Dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkarak geleceğin akıllı üretim ekonomisini doğuran Sanayi 4.0, geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler için en büyük gereklilik halini aldı. Bu dördüncü nesil sanayi devrimi, endüstri ve bilişim teknolojilerini bir araya getirerek akıllı üretim ekonomisini doğurmayı vadeden yeni bir dönemin de kapılarını açtı.

Çağı ve gereklerini yakından takip eden Egeli İşadamları, bu noktadan hareketle yeni sanayi devrimini, etkisini, şirketlerin dönüşümünü ve yeni devrim ile kazanılacak avantajları tartışmaya açtı.

Yeni Sanayi Devrimine ilişkin bünyesinde bugüne kadar birçok bilgilendirme toplantısı düzenleyen ESİAD ve EGİAD, bilinç düzeyini artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla ortak bir girişimde bulunarak, işin uzmanlarıyla ve uygulayıcı firmalarının katılımıyla “Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi” düzenledi.

Zirveye ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, ESİAD YİK Başkanı Mehmet Ali Kasalı, TARKEM Başkan Vekili Uğur Yüce, EGİFED Başkanı Temel Aycan Şen,  Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam ile bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile sanayiciler katıldı. Zirvede, 4.0’ın adım adım hayata geçen bir dönüşüm süreci olduğuna dikkat çekilirken; organizasyona, bu dönüşümü gerçekleştirmek için adım atmış firmalar katılım gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, Türkiye’nin dünya ekonomisiyle bütünleşmesi ve rekabet edebilir olmasının yolunun teknolojiden geçtiğini söyledi. İlter, “Akıllı sistemlerin hâkim olacağı bu yeniçağda dünyadaki insan nüfusunun kat kat üzerindeki on milyarlarca cihaz birbiriyle iletişim halinde olacak. Akıllı üretim sistemlerinin kullanılmasıyla oluşturulan ekosistemdeki ağlar gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yarısını gerçekleştirecek ve toplam ihracatın yüzde 25’i bu teknolojiler üzerinden gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. Avrupa, Uzak Doğu, Asya ve Yeni Dünya’yı kapsayan Yeni Dijital Soğuk Savaş’ın başladığına dikkat çeken EGİAD Başkanı İlter, “Bu savaş kısa sürede tüm dünyaya yayılacaktır. Bütün savaşlar gibi bu da sancılı olacaktır. Buna hazırlıklı olanlar daha az etkilenecek, bu yeni değişim rüzgârının yıkıcı etkileri ile savrulan ekonomilere tanık olacağız. Ancak kesin olan bir şey var ki 21.yüzyıla damgasını vuracak olgu, adına Endüstri 4.0 veya Dijital Devrim ya da ne dersek diyelim tedarikten tasarıma, üretimden pazarlamaya tüm iş modellerini şimdiden değiştiren bu yeni akım olacak. İnsan-makine ilişkisi yerini makine-makine ilişkisine bırakırken sanılanın aksine insan daha da önem kazanıyor. Herşey insana daha iyiyi, daha ulaşılabilir bir bedelle ve daha nitelikli olarak yönetilen bir değer zinciri ile aktarmak için kurgulanıyor” dedi.

Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi’nde konuşan Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Fadıl Sivri ise, Türkiye ekonomisinin dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile büyüyebileceğini söyledi. Düşük işgücü maliyeti ve lojistik avantajın geleceğin rekabet yarışında artık bir avantaj sunmadığına değinen Sivri, “Türkiye’nin küresel pazar payını büyütmesinin yolu, sanayi paydaşlarının istisnasız tümünün kabul ettiği gibi, daha fazla katma değer yaratmaktan geçmektedir.” dedi. Ülkemiz sanayisinin bu süreçte geçireceği yapısal dönüşümün istihdam sorunu yaratmayacağına inandıklarını ifade eden Sivri, asıl tartışılması gereken konunun farklı teknolojilere hükmeden ve makinelere yön veren yeni bir insan gücü modeli ve modelin AR-GE’sini yaratmak olduğunu söyledi. Ege Bölgesi’nin bilişim ve teknolojide önderlik yapabileceğini belirten Sivri, “Türkiye’deki dijital dönüşümde İzmir’in eğitimli insan gücü ve teknoparklarıyla ön alabileceğini düşünüyoruz. Bir danışmanlık firmasının yaptığı çalışmaya göre İzmir’in dijitalleşme skorunun Türkiye’nin dijitalleşme skoruyla paralel olduğunu görüyoruz. İnternet ve teknolojiye erişimin artması, büyümeye, İzmir’in kalkınmasına ve şirketlerin karlılık ve verimliliğinin artmasına yol açıyor.” dedi. Hedefin daha yenilikçi, daha esnek, daha verimli ve daha sürdürülebilir bir üretim toplumu yaratmak olduğunun altını çizen Sivri, “Bunun için de merkezi ve yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katkılarıyla dijital dönüşümle ilgili içinde somut hedeflerin yer alacağı bir yol haritası oluşturulmalıdır.” dedi.

Dünyada işgücünden eğitime kadar çok keskin bir dönüşüm yaşandığını söyleyen EBSO Başkan Vekili Erdoğan Çiçekci, böyle bir gelişiminin gerisinde kalmanın yok olmak ile aynı anlamda olduğunu belirtti. Çiçekçi, “Ayakta kalmak ve mücadele etmek için Sanayi 4.0’ı yakalamak zorundayız. Eğer dijitalleşmeye ben kapılarımı kapatırsam ne kadar ayakta kalacağımızı bilemeyiz. Ülkemiz bugün akıllı telefon kullanımında birinci sırada ama 21 ülke arasında veri işleme, bilgisayar alanlarında ise sonlarda. O nedenle bilgisayarla kodlama eğitimini anaokulundan itibaren zorunlu tutmalı ve üniversitelerde atıl bölümler yerine yeni teknolojik bölümler açmalıyız. Sanayi 4.0’da değişim bir tercih değil zorunluluk olduğunu unutmamalıyız” dedi.

Neler konuşuldu?

Zirvede, Endüstri 4.0 ile birlikte tüm sektörlerin iş yapış biçiminin temelden değişeceği ifade edildi. Endüstri 4.0’ın tüm dünyanın entegre olmaya çalıştığı en önemli sanayi devrimi olarak nitelendirildiği belirterek, bu modelin odağında esnek ve kişiselleştirilmiş üretimin, yani müşterinin bulunduğu vurgulandı. 2010 yılı ile 2020 arasında yani 10 yıllık bir süreçte insanoğlunun ürettiği verinin 50 kat artmasının beklendiği ifade edilirken,  insanlık tarihinin hiçbir döneminde böyle bir artış sağlanmadığına dikkat çekildi. Siber fiziksel sistemler, gerçek zamanlı bilgi akışı, robotlar arası iletişim, 5 yıl içinde takılacak çipler ve TC kimlik numaraları yerine geçen IP numaraları da zirvede en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı. Endüstri 4.0 konusunda Türkiye’nin ve İzmir’in geride kalmadığına, bu alana ilgi duyan ve yatırım yapan birçok firmanın bulunduğuna dikkat çekilen toplantıda, hızlı hareket edilmesi halinde avantajlı konuma geçilebileceği, Endüstri 4.0 ile birlikte Türkiye’nin farklı açılardan rekabet avantajı yakalayabileceği görüşüne varıldı. Son olarak dönüşümle birlikte iş dünyasına kazandırılacak yeniliklerin ve robotların, çalışanların yerini almayacağını belirtilerek, makine, robot, çalışan etkileşiminin çalışanlarda yeni yetenekleri açığa çıkaracağına vurgu yapıldı. Gelecek kış Türkiye’nin bu konudaki yol haritasının açıklanmış olması da planlananlar arasında yer almakta. Her gün daha fazla kişi tarafından tartışılan bu devrimin, Dünya ile rekabette Türkiye için hayati bir önem taşıdığının vurgulandığı toplantıda, Türkiye’nin bu sürecin gerisinde kalmaması adına hemen harekete geçilmesi gerekliliğine de dikkat çekildi. “Biz Başlıyoruz” temasıyla düzenlenen “Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi”nin bu bilinçle düzenlendiği belirtilirken, tüm şirket yetkililerine bu değişimin bir parçası olması çağrısı yapıldı.

Kimler hangi başlıklarla katıldı?

Zirve EGİAD Başkanı Aydın Buğra İlter, ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi’nin açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından,  5 ana başlık altında konuşmalar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, “Endüstri 4.0 ve İlham Verenler” bölümünde ION Academy Kurucusu Ali Rıza Ersoy,  Yaşar Holding Bilgi Sistemleri Başkan Yardımcısı Sinan Gerçek söz aldı. Yaşar Üniversitesi Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Selçuk Karaata Moderatörlüğündeki “Biz nasıl başladık” panelinde ise;  Hugo Boss Bilgi Teknolojileri Grup Yöneticisi Erkut Ekinci,  Dr Oetker Bakım ve Proje Yöneticisi Burak Gürhan,  Vestel Elektronik Kart Üretim Müdürü Özgür Eriş,  thyssenkrupp Türkiye Bölge Direktörü Can Yapan konuşma yaptı. Programın öğleden sonraki kısmında ise, “Nasıl yapılıyor, Nasıl devam edeceğiz, Dünyadan Örnekler” başlığı altında; BOSCH IoT & Endüstri 4.0 Koordinatörü Mustafa Ayhan,  Cisco Ege Bölge Yöneticisi Ali Murat Yılmaz,  Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri OEM İş Geliştirme Kıdemli Müdürü Tolga Bizel yaptığı çalışmalara yer verdi.  Ege Üniversitesi İşletme Bölümü Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Soyuer’in Moderatör olduğu “Nasıl Yardımcı Olabiliriz” tedarikçi panelinde de KUKA Ülke Müdürü Kağan Abidin, ABB Elektrik San. A.Ş. Robot Bölümü Genel Müdürü Emre Tural,  OMRON Industrial Automation Pazarlama Müdürü Nurcan Konak, Güler Dinamik Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Güler söz aldı. Programın kapanış konuşması da “Ve Gelecek” başlığı ile Gazeteci, Televizyoncu, Ekonomi Yorumcusu Emin Çapa’dan geldi. Gün boyunca gerçekleşen organizasyonda katılımcı şirketler, somut iyi uygulama örneklerini aktarırken, Frozen Frost firmasının kurucu ortakları Mustafa Çelikkaya ve Eray Özer’in Sanal Gerçeklik Sunumu ve canlı robot demonstrasyonları dikkat çekti.